Jokadootje

Weven is leven

Op een mooie novemberdag reden we door het prachtige Friese Coulisselandschap naar Oldeberkoop. Zin in onze kennismaking met Jolanda Schotanus, genoten we van het herfstige landschap dat ons dankzij de uitbundige zonneschijn betoverde. Het was een voorbode dat we die dag van de ene in de andere verrassing zouden vallen.

Jolanda, waar we via een wederzijdse kennis mee in contact waren gekomen, begroette ons vriendelijk en ontving ons enthousiast in haar atelier. Vol verwondering keken we onze ogen uit in haar werkruimte. De twee weefgetouwen stonden klaar voor gebruik. De een met een indrukwekkend doek waarin ze op kunstzinnige wijze een foto van vier in elkaar gevlochten handen weefde. De ander met een prachtige kleurrijke dikke wollen stof, gedecoreerd met Noors aandoend tafereel. In de hoek ontbrak natuurlijk het spinnenwiel niet, in de andere de naaimachine.

Gezellig genietend van haar heerlijke koffie maakten wij, aan haar werktafel, kennis met de prachtige geweven sjaals van Jolanda, haar theedoeken, haar kussens en haar handdoeken. Wat waren wij onder de indruk van de precisie waarmee Jolanda werkt. Alle stoffen vallen zo soepel dat ze een weldaad zijn om te gebruiken. Daarnaast zijn de patronen in de stoffen zo mooi en gelijkmatig verwerkt dat het nauwelijks van machinaal te onderscheiden is. Jolanda lachte dat je handwerk juist kan herkennen aan de iets golvende zelfkanten én de verdikkingen bij het aan en afhechten van draden. Mary-Ann en ik hebben er een loep bij genomen en moeten bekennen dat wij een paar verdikkingen hebben ontdekt. Maar….. je wil niet weten hoeveel moeite ons dat kostte.

Wij waren zo overweldig met indrukken dat we meer verbazing allerminst verwachtten. We waren al op de hoogte dat Jolanda de handpoppen had gemaakt voor het televisieprogramma ‘Kening Hert & Harry Hazze’ van Omrop Fryslân. Het nieuws dat ze stoffen maakt voor studenten aan de ‘Design Academy’ in Eindhoven, vonden wij wel voor de hand liggend voor iemand die samen met couturière Saba Tark stof had ontwikkeld voor diens catwalk collectie in Dubai in 2015. Toen Jolanda de stoffen voor de couturière echter tevoorschijn haalde, vielen onze monden open van verwondering. Wat een immens knap en verfijnd werk! Wat een lust om naar te kijken! En…. hoewel de stof sterk genoeg was om er haute-couture van te maken, leek hij tegelijkertijd indrukwekkend teer. Dit is nou een stof van koninklijke allure! Overigens niet alleen vanwege de stof zelf. De kleurencombinaties, die bij iedere beweging van de stof flirten met het licht, brachten ons ronduit in vervoering. Wij konden maar een conclusie trekken: Deze vrouw heeft een ongekend talent!

Jolanda aan het werkZeven jaar geleden zegde Jolanda, vrij abrupt, uit onvrede haar baan op in de voedingsmiddelenindustrie. Al vrij snel kreeg ze van de moeder van een vriendin een weefgetouw. Wetende dat Jolanda een fervent en getalenteerd kantklosster was, dacht de gulle geefster dat weven ook wel wat voor Jolanda zou zijn.

Binnen de kortste keren was Jolanda verslingerd. Aandachtig spon ze haar eigen wol, verfde het en breide de prachtigste sjaals en omslagdoeken. Voorzichtig lonkte ze naar de weefgetouwen. Hoe geweldig zou het zijn als ze haar eigen gesponnen wol kon verwerken in een stof dat ze zelf op het weefgetouw had geweven? Al snel zou ze het uitproberen. Haar leergierigheid, inzet, precisie en enthousiasme brachten haar wederom indrukwekkende resultaten. Jolanda ontwikkelde haar vakkennis door veel te weven waarbij ze experimenteerde met garens kleuren en materialen.

De eerste beginselen op het gebied van weven leerde Jolanda van leden van de weefkring Drachten. Daarna volgde zij nog verschillende cursussen. Hoewel de weefkring haar een prachtige start had geboden, wilde ze zich verder ontwikkelen. Ze besloot het Weefcollectief Fryslân op te zetten, waarvoor zij zich tot op heden met hart en ziel inzet in de functie van voorzitter.

Het Weefcollectief Fryslân heeft tot doel het oude ambacht en de techniek van weven op het weefgetouw in stand te houden en te stimuleren, waarbij nieuwe ontwikkelingen een belangrijke plaats innemen. Hiertoe heeft het bestuur van het Weefcollectief Fryslân in Oosterwolde een ruimte met 50 grote weefgetouwen ingericht en organiseert het geregeld uiteenlopende cursussen en workshops. Om het weven nieuw leven in te blazen is het Weefcollectief Fryslân, met succes, banden aangegaan met diverse reguliere schoolopleidingen. Uiteraard worden ondertussen ook de oude contacten in stand gehouden, zoals de samenwerking met de Weefkring.

Het werd ons gaandeweg het gesprek duidelijk dat weven voor Jolanda inmiddels echt leven is geworden. Ze beleeft er niet alleen veel plezier aan, ze heeft zicht ontwikkeld tot een autoriteit die zich met hart en ziel inzet voor het bestaansrecht en de ontwikkeling van het vak waar zij bijzonder veel van houdt. Het mooie is dat haar inzet wordt opgemerkt. Hetgeen ze wat ons betreft op de eerste plaats dankt aan haar eigen vakkundigheid.

We raden je van harte aan om een afspraak met Jolanda te plannen, zodat je kennis met haar en haar indrukwekkende werk kan maken. Mis je Jolanda in haar atelier aan huis, dan loop je een grote kans dat je haar bij het Weefcollectief Fryslân in Oosterwolde treft. Vanwege de indrukwekkende ervaring, zou je er echt eens een kijkje moeten nemen. Elke 1e vrijdag van de maand ben je van 9.30 uur tot 16.00 uur van harte welkom voor een kennismaking.