Guido Rikkers Photography

Verbeelde verhalen

 

De ontmoeting met Guido was wel een heel bijzondere en eigenlijk ook een van de spannendste uit ons leven. Guido is namelijk de schoonzoon van een liefje van een van ons….. We zijn dan wel oude vrijsters, maar af en toe kom je in je leven een geweldige en charmante man tegen met wie je jarenlang verbonden blijft….. Zo ook de schoonvader van Guido. Tijdens zo’n eerste kennismaking met familieleden wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten waardoor er meteen een ongemakkelijke en gedwongen situatie ontstaat.

Wat bleek? Guido is een kei in het doorbreken van zulke situaties. Hij knoopte gewoon heel open en gezellig een gesprek met ons aan en brak het ijs dankzij zijn geïnteresseerde enthousiasme. Toen hij vroeg of wij het niet spannend vonden om kennis te maken met de hele familie voelden we ons meteen op ons gemak.

Zijn huis hing vol met foto’s van zijn vrouw en kinderen. Iedereen was zo mooi geportretteerd! Een van de foto’s sprong eruit. We zagen slechts een deel van het gezicht van zijn vrouw. Deze artistieke fotografie in combinatie met de afbeelding, een licht gekleurde alpinopet op haar hoofd, haar fel blauwe ogen, blonde haar en haar lichte sjaal, gaven de foto een mysterieus tintje. Vooral doordat er een ijsblauwe zweem over de foto hing waar de vaal roze wang van de vrouw voorzichtig doorheen leek te prijken. Door de hele compositie had de vrouw zo’n teer uiterlijk, terwijl haar uitstraling juist heel lief en zelfverzekerd was. We werden nieuwsgierig naar haar. Het leek of de foto een eigen leven leidde, een eigen verhaal had. Een verhaal dat anders was dan van de vrouw bij wie we op de koffie waren.

Guido Rikkers

Het duurde niet lang voordat wij ontdekten dat het Guido was die steeds weer van dit soort prachtige portretten maakte. Deze jongen heeft een gave. Da

t was ons wel duidelijk. Hij is ook zeer zeker enthousiast voor de fotografie. Waar hij ook gaat, zijn camera gaat met hem mee.

Vol bewondering zien wij dat hij de prachtigste foto’s maakt op soms bijna nonchalante

wijze. Hij laat de camera dan gewoon in zijn hand hangen, kan niet eens zien wat hij fotografeert om zo de geweldigste afbeeldingen te maken. Of hij ‘speelt’ even wat met zijn camera en voor je het weet heeft hij iemand bijzonder kunstzinnig in beeld gevangen, dankzij zijn spel met licht en schaduwen, kleuren en composities.

Telkens weer zie je niet alleen de persoon, maar wordt je getuige van een tafereel. Er gebeurt iets in de foto’s. Je weet niet wat, maar er is iets. Soms lijkt het of de persoon op de foto er niet is. De foto straalt meer een sfeer of een gemoedsuitdrukking uit. Elke keer weer wordt je fantasie geprikkeld. Wat een talent!

Zoals je weet, zijn wij best wel nieuwsgierig van aard en dus vroegen we hem waar zijn talent en liefde voor de fotografie vandaan komen. Guido beaamt zijn liefde voor de fotografie, maar talent?

Zijn ouders hadden in zijn jeugd een fotozaak waar vooral zijn vader veel van zijn tijd doorbracht. Professionele fotografen kwamen er om hun foto’s te laten ontwikkelen of nieuwe camera’s uit te zoeken. Ze verhaalden fascinerend over hun belevenissen in de fotografie. Geboeid luisterde de kleine Guido naar de fotografen. Dit wilde hij ook! Zijn vader leerde hem dan ook trots al op jonge leeftijd basisbeginselen in de fotografie.

Ook zijn moeder heeft een belangrijke rol gespeeld in de wijze waarop Guido omgaat met fotografie. In haar opvoeding hechte zij er grote waarde aan dat haar kinderen hun creativiteit ontdekten en benutten. Het gebeurde daarom best vaak dat ze na schooltijd samen allerlei creatieve activiteiten ontplooiden. Ze schilderden bijvoorbeeld, bouwden zandkastelen, maakten poppen van papier-maché of poppenkastpoppen van oude sokken.

Dankzij deze invloeden leerde Guido op een eigen wijze kijken naar de wereld en deze kijk vast te leggen in zijn fotografie. De verhalen in de foto’s van Guido spelen een prominente rol. Het zijn namelijk de verhalen die boeien. Het zijn ook weer die verhalen die de nieuwsgierigheid en de fantasie prikkelen. En gek genoeg heeft iedereen zijn eigen verhaal bij zijn foto’s.

Wat zijn wij er daarom trots op dat wij deze verhalen via onze website aan mogen bieden. Natuurlijk zijn wij wel nieuwsgierig welke verhalen de foto’s jou vertellen. Laat het ons vooral weten!

 

Met hartelijke groeten, 

Mary-Ann & Catherine

Contactformulier