Collectie van Rein

Combinatie van stijl, nostalgie, gezelligheid, creativiteit en humor

 

Wie had dat gedacht? Op onze leeftijd raakten wij op slag verliefd. Bij de eerste aanblik van die verrassende lampen waren wij verkocht. Wij wilden de lampen van Ryan Kross in onze winkel. Maar ja, dat was natuurlijk wel meteen even een dingetje. Want hoe doe je dat als oude vrijsters? Nooit echt een man aan de haak geslagen en nu zaten die gierende hormonen ons ineens lelijk in de weg. Rationeel denken was er niet meer bij. Niet bij Mary-Ann en ook niet bij mij. We durfden Ryan niet direct te vertellen over onze gevoelens voor zijn lampen en dus besloten we een gemeenschappelijke vriendin voor ons karretje te spannen. We hadden succes. Zij benaderde Ryan voor ons en bracht ons al snel het verlossende woord dat Ryan ook geïnteresseerd was in een kennismaking met ons. Pfff, wat een opluchting.

 

We ontmoetten Ryan en zijn lampen voor het eerst ‘live’ tijdens de fotoshoot voor onze website. Er kwam ons een en al hartelijkheid, enthousiasme en creativiteit tegemoet. Ryan vertelde ons dat hij graag lampen maakt, omdat lampen sfeerbepalende factoren zijn in een ruimte. Ryan houdt van gezelligheid, geborgenheid en samenzijn. Licht speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook eten. Eten is voor hem een belangrijk moment dat hij graag deelt metzijn familie en vrienden.

Als we dit al niet opmaakten uit zijn geweldig lange eettafel, de bank die hij eronder had geschoven en de vele stoelen die eromheen stonden, dan konden we dit wel raden uit zijn collectie met bijzondere lampen. Nagenoeg alle lampen zijn gemaakt van serviesgoed. Overigens voornamelijk serviesgoed waaruit gezellig samenzijn spreekt. Denk aan fonduepannen, melkkannen, koffiepotjes en kopjes.

 

Ryan heeft veel aandacht voor zijn lampen. Dit viel ons op doordat hij zorgvuldig zoekt naar armaturen die perfect passen bij de vormen en kleuren van de potten, pannen, mokken en kannen. Vaak bewerkt Ryan de armaturen om de potten, pannen, mokken en kannen nog beter tot hun recht te doen komen. Het bewerken bestaat uit het solderen en of lassen van bepaalde onderdelen uit de potten en pannen, of het schilderen of spuiten van het armatuur in een bijpassende kleur. Hierdoor heeft iedere lamp zijn eigen specifieke stijl. Om die stijl en de aandacht voor zijn werk te benadrukken geeft Ryan elke lamp een unieke naam.

Een aantal lampen dragen de naam ‘vos’ of ‘fox’. Ryan heeft ervoor gekozen zijn werk, ‘Collectie van Rein’ te noemen. Natuurlijk vroegen wij ons af waarom dit niet Collectie van Ryan was en wat die vos steeds in de verzameling deed. Ryan vertelde dat zijn vrienden hem Rein de Vos noemen. De keuze van de namen voor zijn eigen werk staat dus heel dichtbij hem en geeft ook uiting aan zijn gevoel van geborgenheid.

 

Nieuwsgierig als wij zijn, konden we het niet nalaten Ryan te vragen hoe hij er ooit toe is gekomen om lampen te gaan maken. Hij klust en wandelt graag met de honden. Tijdens een van zijn wandelingen zag Ryan wilgentakken Zij inspireerden hem zijn om eerste lamp, de Pale Salix, te maken. Zo nam hij de takken mee naar huis, ontdeed ze van hun basten, droogde ze en bond ze samen met Sisaltouw. Hij zocht een bijpassende lampenkap die hij ook versierde met Sisaltouw. En zo was zijn eerste lamp al snel eenfeit. In een kringloopwinkel werd zijn aandacht getrokken door de vele oude lampen, potten en pannen. Ryan wist dat hij de perfecte matches tussen het servies en armaturen kon maken. Hij leerde hoe hij moest solderen en geëmailleerde oppervlakken kon boren. Vol enthousiasme dook hij zijn schuur in om te bouwen aan zijn collectie.

 

Ondertussen klust Ryan veel in en om het huis. Zijn lange eettafelheeft hijbijvoorbeeld zo aangepast dat er zoveel mogelijk mensen aan kunnen zitten. De bijpassende stoelen zijn een combinatie van onderstellen die hun originele zittingen zijn verloren met zittingen die afscheid hebben genomen van hun originele onderstellen. Natuurlijk heeft Ryan de zittingen verfraaid door ze te bekleden en te beschilderen. Tegen dit licht is het weinig verrassend dat Ryan bedenkt een autoband zo uit te snijden dat er een stoelzitting in past. Zijn kinderen genieten met volle teugen van de comfortabele schommelstoelen. Maar… er zijn er meer die gecharmeerd zijn van de zogenaamde Tire Seats. Ryan heeft er inmiddels veel op bestelling gemaakt.

Mary-Ann en ik zijn betoverd door de verrassende Collectie van Rein. We wensen je dan ook veel plezier met het bewonderen van het moois dat Ryan Kross je biedt. Zou je ook een Tire Seat willen, neem dan contact met Ryan op en bespreek je wensen. Heb je potten, pannen, mokken, kannen of juist een bepaald armatuur die je zou willen laten verwerken in een originele lamp? Vraag Ryan naar de mogelijkheden.

 

Met hartelijke groeten,

Catherine

Contactformulier