Atelier Martijn Kessler

Brengt je leven in kaart

Martijn en Annemieke kennen elkaar al heel wat jaartjes. In die tijd hebben ze met veel plezier samengewerkt aan kleine en mega grote projecten, zowel privé als zakelijk. Gecharmeerd door de fictieve landkaarten die Annemieke ons trots liet zien en haar enthousiaste verhalen over hun belevenissen, groeide ons verlangen om deze man te leren kennen. Op een goede dag maakten we daarom een afspraak en bezochten Martijn in zijn atelier op de Olmenhorst in Lisserbroek.

Atelier Martijn Kessler

Wat een charmante en vriendelijke man ontmoetten wij. Met zijn heerlijke, zelfs beetje kwajongensachtige, joie de vivre vertelde Martijn honderd uit over zijn werk als geoficticus. Opvallend vonden wij hoe breed georiënteerd en scherpzinnig Martijn is, maar ook nieuwsgierig en open voor andere ideeën en nieuwe inzichten. Gouden karaktertrekken in combinatie met zijn geweldig fantasierijke geest. Gaves waarmee Martijn levens, maar ook bedrijfsprocessen en maatschappelijke ontwikkelingen op wonderlijk accurate wijze in kaart brengt.

We bezochten Martijn in de periode van de appelpluk. Het landgoed werd overspoeld met honderden mensen die manden vol appels plukten. Voor de gelegenheid was er een mooi terras aangelegd waar het nog heerlijk toeven was in de warme oktoberzon. Eenmaal op de Olmenhorst moet je je gewoon tegoed doen aan de eigengemaakte appelsap en appeltaart. Onder het genot van deze heerlijkheden vertelde Martijn geanimeerd over zijn leven als geoficticus.

Het begon in zijn kinderjaren toen Martijn ontdekte dat hij de gefantaseerde beelden in zijn gedachten eigenlijk heel goed kon tekenen. Hij had hier plezier in, waardoor hij meer en meer tekende en zich dus automatisch steeds meer bekwaamde. Ondertussen verslond Martijn spannende jongensboeken en reisverhalen over ontdekkingen van nieuwe werelddelen en landen. In zijn fantasie kwamen de verhalen tot leven. Dankzij het boek ‘Brief aan de Koning’ van Tonke Dragt raakte Martijn in de ban van de geofictie.

Het zou niet lang duren voor Martijn zijn eigen verzonnen landen en werelddelen in kaart zou brengen. Martijn wilde zijn kaarten zo ‘echt’ mogelijk maken. Hij verdiepte zich in de cartografie. Veel van de cartografische tekens gebruikte Martijn metaforisch, passend bij het verhaal dat hij zelf bij de kaart had bedacht.

Gefascineerd door de raakvlakken tussen mensen, het bedrijfsleven en de abstracte wereld van landkaarten ontwikkelde Martijn, tijdens zijn studie aan de Vrije Academie in Den Haag, associatieve cartografie en geofictie tot een kunst- en communicatievorm. Hierin laat hij een van de twee, of beide componenten, mensen en bedrijfsleven, samensmelten in zijn fictieve landkaarten waardoor hij levens of processen in beeld brengt.

In de jaren tachtig en negentig exposeerde Martijn in binnen- en buitenland. Het zou echter nog tot eind jaren negentig duren, na de publicatie van een aantal artikelen in landelijke media, voordat Martijn zich officieel zou vestigen als kunstenaar en zijn atelier, Atelier Martijn Kessler, zou openen. Het atelier op de Olmenhorst, waar je nog altijd welkom bent om je landkaart, onder de creatieve leiding van Martijn, te laten maken 

Al zijn kaarten altijd baserend op de twee pijlers, mensen en organisaties, heeft Martijn met zijn atelier een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Zo werkte hij een steeds uitgebreider dienstenaanbod uit dat paste binnen de technologische ontwikkelingen en maatschappelijke trends.

Detail kaart Martijn KesslerAlle evolutie ten spijt heeft Martijn zijn oude passie echter nooit verloren. Hij tekent en schildert, ook vandaag de dag nog, op speciaal verzoek, handmatig hele persoonlijke en emotionele gedetailleerde fictieve landkaarten voor zowel zijn privé als zakelijke klanten.

De kracht van Martijn dankt hij onder andere aan zijn open houding en scherpzinnigheid waarmee hij altijd de mensen en hun vragen doorgrondt en centraal stelt. In combinatie met zijn creativiteit maakt hij een unieke kaart passend binnen de centrale vraag. Zijn gedetailleerdheid overtreft telkens weer ieders verwachtingen. Hierdoor zijn de kaarten van Martijn kunstobjecten waar mensen emotionele waarde aan hechten.

Wij zijn er trots op dat we Martijn aan je mogen voorstellen en zijn diensten via onze website aan je kunnen aanbieden. Daar Martijn vooral in opdracht werkt, nodigen wij je van harte uit om je vragen en wensen direct aan hem voor te leggen.

Yours,

Mary-Ann & Catherine